Säkerhetsväst eller inte?


Detta prat om säkerhetsväst eller inte är väldigt stort!
 
Min åsikt om detta är att unga barn och nybörjare helt klart ska använda säkerhetsväst innan dom har börjat få in balans och säkerhet i sig själv när det gäller ridning, för barn är ju liksom våran framtid. Men annars utöver detta så anser jag att man får bestämma själv över sin egen kropp. Men om man inte använder säkerhetsväst och kanske inte är så säker inom ridningen eller har balansen, alltså oftast nybörjare, och kommer med kommentaren att det är fult med säkerhetsväst?! Det tycker jag ni ska skippa!
 
Jag använder endast säkerhetsväst när jag hoppar, inte för att jag har dålig balans inom ridningen men för att jag vågar hoppa högre och mer om jag har säkerhets väst. Alltså jag vågar t.ex. ta tillbaka hästen mera, vågar trycka av hästen när jag känner att det är dags eller huvudsaken, jag vågar hoppa högre när jag har säkerhets väst. Det kanske låter skumt men det är faktiskt så, kanske fler som känner igen sig?
Men det är faktiskt så, utan väst så vågar jag inte hoppa högt, iallafall inte förr då jag hade lite hopprädsla, nu hoppar jag bara med väst och är mycket säkrare i mig själv, jag får ingen klump i magen utan vågar hoppa alla hinder min ridlärare sätter upp.
 
Men detta är faktiskt enda gången jag använder säkerhets väst. Jag har inte väst när jag rider dressyr, varför jag inte rider med säkerhetsväst i dressyren är att jag inte får samma känsla i dressyren när jag rider med väst. Jag kommer mera ner i sadeln och kan flyta med hästen om jag rider utan. När jag red på en annan ridskola under ett års tid(under den tiden min nuvarande ridskolan låg nere pga personliga saker) så var man tvungen att rida med säkerhetsväst om man var under 18, och efter jag då var under 18 så var jag tvungen att rida med säkerhetsväst. Och ja, jag hatade att rida med säkerhetsväst, jag hamnade i obalans hela tiden tack vare att västen slog i bakvalvet när jag satt ner i sadeln nästan hela tiden.
 
Jag rider även inte med väst även när jag rider ut, att ha säkerhetsväst när jag rider ut är inte samma frihetskänsla. Visst det är en stor säkerhetsrisk att inte ha det. Det märkte jag då jag ramlade av hästen(min favorit tjej, Sabban) jag red. Jag och en kompis(ridlärarens dotter) var ute och galopperade i skogen, jag och Sabban var först och hon och hennes häst var efter. Vi kom till ett ställe där vägen gick åt två olika håll, jag hade fått för mig att det var rakt fram vi skulle, vilket jag inte han bestämma förens Sabban bestämde sig för att svänga, hon har ridit den vägen 1000gr och vet precis vart man ska, jag har själv ridit den några gånger, men aldrig först. Men det slutade med att jag hamnade åt sidan och damp sedan ner i marken. Gjorde faktiskt inte så ont eftersom jag ändå lyckades hålla mig kvar på sidan på henne. Men ca 0,5meter ifrån jag landade låg en stor sten, om jag inte hållit mig kvar så pass länge jag gjorde hade jag kunnat landa med ryggen på stenen. Men trots denna upplevelse så använder jag inte väst, varför inte är faktiskt ganska korkat enligt mig nu men, det förstör den härliga känslan.
 
Dock använde jag säkerhetsväst en gång då jag och min kompis(ridlärarens dotter) var ute och galopperade i skogen och jag red Älva, en då 5åring. Hon hade även stått still några dagar och hade då samlat på sig överskottsenergi. Så att när det gäller unghästar då använder jag säkerhetsväst. Just för att unghästar är lite mera oberäknerliga.
 
Men min slutsats med detta är att ni faktiskt borde tänka efter om varför ni rider med eller utan säkerhetsväst. Och lova mig detta, säg inte att ni inte använder säkerhetsväst bara för att ingen annan i eran grupp använder det eller för att ni tycker det är fult eller för att andra säger att det är fult. Jag är den enda i min grupp som rider med säkerhetsväst på hoppningen, och det är bara för min egen skull.
 
Så bär säkerhetsväst om ni nu så vill för eran skull, om ni känner er säkrare med västen, Rid då med västen!
 

Jag och Cito rider dressyr på ängen. Utan säkerhetsväst.

Jag och Cito på en hopplektion. Med säkerhetsväst.

Jag och Nettan efter en dressyrtävling. Utan säkerhetsväst.

Jag och Pw på en hoppträning. Med säkerhetsväst.

..........Lämna gärna en kommentar ;)

OBS! Jag ansvarar bara för vad jag skriver, inte för vad du förstår

Namn:
Jag kommer tillbaka
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

...............Jonna Nilsson - Narbonne.blogg.se